2011. 05. 29.

Mary Sue

Mary Sue-nak nevezik a sablonos, kiszámítható karaktereket, melynek férfi változata a Gary Stu, de a Mary Sue elnevezés az elterjedtebb, ezért férfi karaktereket is illetnek vele. Az elnevezés a '70-es évekből egy Star Trek paródiából származik, egyébként a Mary és a Sue angol nyelvterületen különösen gyakori neveket, ezt az átlagosságot próbálja tükrözni a megnevezés. Mary Sue (vagy Gary Stu, de a továbbiakban csak Mary Sue) leginkább a fantasykban vagy sci-ficben fordul elő, de tulajdonképpen bármely műfajban előrántható a kalapból.

Mary Sue legfőbb jellemzője, hogy tökéletes, mind külsőre, mind belsőre értendően. Főleg belsőre! Soha nem él vissza a helyzetével, mindig türelmes, megértő, tehetséges, stb. A környezet is hozzásegíti ehhez, pl. legjobb barátja nagyon ronda. Jellemző, hogy egy évek alatt nehéz munkával elsajátítható készséget ő napok alatt megtanul (például egy különleges vívási technikát), vagy 36 nyelven beszél (még jobb, ha ezt tényként az olvasó nem ismeri, csak azt látja, hogy eddig mindenkivel gond nélkül elkommunikált). Általában nagyon káros a környezetére idézőjelesen, mivel annyira tehetséges, ügyes, tapasztalt, stb., hogy a körülötte lévők (akik csak átlagosak, de NEM gyengék) emiatt az olvasó számára amatőröknek látszanak. Mindenki irigy rá, vagy irreálisan szeretik, amikor irigykedniük kellene. Ha mégis van egy jellemző tulajdonsága, példul türelmetlen, akkor ez csak azokban az esetekben mutatkozik meg, amikor az "áldozat" megérdemli. Ha egy Mary Sue nem menti meg a világot, nincs is jogosultsága tisztességes könyvszereplőnek neveznie magát. Általában ő az utolsó egy kihalt törzsből, vagy éppen árva, lemészárolták a családját, borzalmas szegénységben nőtt fel, miközben valójában egy uralkodó vagy egy nemes elveszett gyermeke, illetve ő a Kiválasztott, vagy ezeknek az elemeknek bármely átdolgozása, netán vegyítése egymással.

Ha ennyire sablonosak ez a szereplő, hogyhogy nem látja ezt maga a szerző? Egyáltalán miért hozza létre őt? Azért, mert saját vágyait testesíti meg. Az ilyen szerzők gyakran alkalmaznak olyan helyzeteket, akadályokat, melyekkel maguk nem tudtak, nem tudnak, vagy, úgy érzik, nem tudnának megküzdeni. Gyakran a Mary Sue ellenében dolgozó karakter úgy hal meg/veszíti el hatalmát, hogy be kell ismernie, Mary Sue-nak mindvégig igaza volt. Sokszor testesít meg a negatív szereplő olyan embert, akit az író a valóságban nem kedvel, vagy Mary Sue olyan nőt/férfit, akivel ízlése alapján szívesen randizna. Az írónak és a szereplőnek ilyen esetekben az ízlése is hasonló, ugyanazt a zenét hallgatják, ugyanaz a kedvenc ételük.

A Mary Sue karakterre ritkán hat a külvilág, ugyanolyan vonzó, ha már három napja nem mosdott, meg miután épp megölt véres harcban egy bengáli tigrist. A tulajdonságokat még sorolhatnánk, rengeteg ilyen létezik, és persze a történet függvénye is, mikor milyen formában bukkan fel. Ezt ugyan sehol nem láttam máshol említve (lásd az alsó linkeket), de véleményem szerint az is Mary Sue tulajdonság, amikor például a főszereplőnek nagy, különleges színű lova van, és véletlenül sem barna, amikor egy bomba robbanása elől az utolsó másodpercben menekül meg, vagy amikor valamit keres, és mondjuk 5 fiók van, s persze a tárgyat az utolsóban találja csak meg.

Mary Sue-t gyermekkorában hatalmas traumák érték, felnőtt korában is sokszor megerőszakolják/visszaélnek a helyzetével. Mindig minden akadályt legyőz, de ha mégsem, az visszavezethető erre a gyermekkori traumára.

Ami még kimondottan jellemző, hogy a Mary Sue karakter nem azért akarja megmenteni a világot, vagy rendelkezik jóval kisebb, de jótékony céllal, mert erre különösebb oka van, hanem azért, mert "ő az a fajta", mert ő a jó. Tulajdonképpen lehet, hogy vágyai sincsenek ezen a célon kívül. (Mire is vágyna egy tökéletes ember?) Ja, és persze, nem áhítozik a hírnévre, teljes titokban tartja, hogy ő most mentette meg a világot. (Ez akkor nem számít rossz pontnak, ha erre oka van, például fél, hogy az életére törnek.)

És persze Mary Sue nem csak pozitív szereplő lehet. A gonosz puszta gonoszságból dolgozik jó-Mary Sue ellen, vagy a világot akarja elfoglalni, vagy a történelemkönyvekbe akar belekerülni. (Azért megjegyezném, amikor kicsi voltam, utóbbit a mesékben nagyon bírtam.) És nem csak hogy be akar kerülni a történelemkönyvekbe, de ezért valami abszolút elvont ostobaságot akar véghezvinni. Vegyünk egy példát és egy ellenpéldát: 2 filmet (egyébként mindkettő jó film szerintem, tehát egyik értékéből sem akarok levonni). A Nevem: Senkiben Jack Boregarnak visszavonulása előtt le kell számolnia a Vadak Bandájával, tehát 500 banditával. Erre Senki buzdítja őt, mert szeretné, hogy a példaképe bekerüljön a történelemkönyvekbe. Mivel Jack tudja, hogy a lovasok a nyeregtáskájukban robbanószert szállítanak, és azt is tudja, hogy azokban tartják ezeket, amelyek díszes kövekkel meg vannak jelölve, és csillognak, néhány lövésre van csak szüksége, hogy véghezvigye ezt a feladatot. Ez még nagyjából logikus is, Jack ugyanis vadnyugati hős, stb,. tehát jogos, hogy nem artista mutatvánnyal akar még ismertebbé válni. (Ő egyébként pozitív szereplő, hiába nem arra szól a példa.) Az ellenpélda Michael Jackson Moonwalkere, amiben Katie-vel kihallgatják Frank LiDeo (?) nagy terveit. Természetesen a főgonosz hangosan ecseteli magában (vagy a kutyájának) a terveit, hiszen miért ne. Ő úgy akar bekerülni a történelemkönyvekbe, hogy elárasztja drogokkal a játszótereket, ami olyan értelemben reális, hogy ha a jövő nemzedéke az általa kifejlesztett drogtól függ, neki fognak engedelmeskedni. Csakhogy a filmben ezt így nem mondják, egyszerűen csak odadobtak neki egy célt. Ráadásul akkor inkább a világot akarja elfoglalni, kinek a történelemkönyvébe akar bekerülni, ha már mindenkit bedrogozott? És persze a földgömbön, amit nézeget egy tucat pók tanyázik, és ez neki bejön - csak a poén kedvéért. Valahol azt olvastam, hogy a neve egy  Michael Jackson által ismert ember (menedzser, vagy egy híres ember, csak műveletlen vagyok?) nevének betűiből tevődött össze. Azért egy jó pontot is adok neki: azon kívül, hogy mindig mogyorót rágcsál, és ez alapján mindig nyomot hagy maga után (ez mégis csak valami jellemzőt, egyedi vonást ad neki), amikor hozzá kerül a kislány, akit Michael meg akar menteni, ugyan tipikus módon megvárja, amíg a főszereplő odaér, de legalább valóban úgy néz ki, mint aki bántani akarja a pozitív szereplőket, és nem azt csinálja, mint a legtöbb főgonosz (például Voldemort), hogy még órákig beszél hozzá, kiélvezi a sikerélményt, vagy olyan lassan közelít felé a  fegyverrel, hogy az alatt bárki kiszabadítja az áldozatot, vagy -a másik lehetőség -  ő akarja megölni, nem engedi az embereinek, ezáltal mindig elszalasztva őt.

Egyébként már maga a "gonosz" megnevezés is arra utal, hogy a jó és rossz harcáról írtak már megint egy könyvet. Helyesen inkább protagonista (főszereplő, nem pedig jó!) és antagonista (aki akadályozza őt, de ez véletlen is lehet, sőt, lehet hogy neki van igaza!).

Csak a poén kedvéért (ezt egy barátom vetette fel): képzeljétek el, hogy a Gyűrűk Urában Sauron, vagy bármilyen más történetben a legyőzendő gonosz végül sikeresen elfoglalja a világot - na, és honnan tudjuk, mi történne? Persze, Sauronról tudjuk, hogy nem a hobbitvédelmi törvénnyel kezdené uralkodásának napjait, de azért érdekes kérdés, nem? Sauron (lelki?)világával kapcsolatban annyit ismerünk, mint sok más főgonoszéval kapcsolatban, hogy az országában az árnyék és a feketeség uralkodik, mert a gonoszok mindig árnyékban és sötétben akarnak uralkodni. (Kérem azokat, akik most felkiáltanának, hogy ennek szimbolikus az értelme, és Sauron a gonoszt testesíti meg, most mégse tegyék, csak arra akartam utalni, hogy a főgonosz éppenséggel Hello Kitty-s esernyőt lóbálva is ármánykodhatna egyszer végre.)

A gonosz karakter jellemvonásairól tervezek még cikket írni a blogba, nem elsősorban Mary Sue-tekintetben.

Az alábbiakban linkelek néhány oldalt, ahol teszteket tölthetsz ki saját karakteredre vonatkozóan arról, vajon Mary Sue (Gary Stu)-e. Angoltudás szükséges, de megéri, elég alaposak, és jó gondolatokat vetnek fel.
http://www.katfeete.net/writing/marysue.html
Legtöbbjük a pontjaidat is összeadja és, és eredménnyel szolgál, de van ami fejben számoltat.

Teszt Harry Potter fanfictionhöz (szintén angol tudással):
http://www.theninemuses.net/hp/work/marysue.html

Itt olvashatsz a gonosz Mary Sue-ról (angol):
http://www.seventhsanctum.com/www/column/WayWorld53.html

A Wikipedia szerint:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mary_Sue

Ahol még erről olvashatsz:
http://krono.inaplo.hu/index.php/inter/kultgyujt/610 --> MAGYAR!
http://www.fictionpress.com/s/1440163/1/ --> (ezt nem olvastam el, még csak át se futottam, csak azért        mondom, mert nem szeretek olyat linkelni a blogomra, amiben nem tudom, mi áll, de hátha valakit érdekel)4 megjegyzés:

 1. Hé, ezt kérdést én is felvetettem, hogy mit tenne Sauron??? Ki vagy, hogy ismersz?:O

  VálaszTörlés
 2. Szia! Nem ismerlek. :) Egy barátom mondta ezt, de biztos, hogy többekben felmerült a gondolat.

  VálaszTörlés
 3. Ebben a cikkben egy csomó minden ráillik az én egyik karakteremre, de egy csomó minden nem. Például:
  - Nem szép. Mindenki szebb, mint ő. Tök ronda.
  - Nem küzd semmiféle gonosz ellen, inkább csak menekül előlük, mert utál harcolni (annak ellenére, hogy jól tud.)
  - Nincs lova. Macskája is csak a 30 - as éveiben lesz, de akkor sem az ő otthonában, mert nem tarthat macskát.
  - Nem győz, veszít. Sőt meghal.
  - Kiválasztott? Ugyan már!
  - Árvaságban nőtt fel, de közben nemesi leszármazott? Igen, ő egy királyfi, de csak felnőtt korában lesz árva, végig tudja, h ő herceg, mert az apjával és testvérével töltötte a gyermekkorát a palotában, s mivel ő az elsőszülött kézenfekvő, hogy ő lesz a király
  - A többiek nem látszanak mellette gyengének. Pl. a testvére is hiába átlagos képességű tanulásban, az életben sokszor sokkal okosabban és érettebben, s megfontoltabban viselkedik, mint ő
  - Vagy az egyik távoli rokona, Mirjam sokkal bátrabb és ügyesebben helytáll, mint ő
  Amik igazak reá:
  - Igen, rengeteg nyelven beszél.
  - Igen, nagyon okos.
  - Persze, irreálisan szeretik egy csomóan, s kb. ugyanennyien irreálisan utálják (mondjuk nem azért, mert irigyek lennének rá, hanem csak begyöpösödött rasszisták)
  - Csendes hős, s nem dicsekszik vele, ha vmi jót tett.
  - Gyermekkori trauma (hála az égnek senki nem erőszakolta meg)
  - Rengeteg a hibája, mégis elég "tökéletes" ahhoz, hogy ezt az olvasó gond nélkül tudomásul vegye.

  Onnan tudom, hogy direkt kedvenc szereplőm volt, vagyis vele foglalkoztam a legtöbbet, habár pár másik karakter is fokozott figyelmet élvezett. Például az apja, az öccse, s a távoli rokona, Mirjam, meg annak Nagyapja, s Mirjam apja. A többiek annyira nem voltak kidolgozva, inkább csak statisztáltak. A főgonosz is klisé gonosz, de ő nem ebben az értelemben. Ő inkább az a tipikus gonosz mostoha, aki a népmesékben fordul elő. Szóval... most Mary Sue vagy nem? Vagy csak félig az?

  VálaszTörlés
 4. Elnézést, akkor inkább: ő Gary Stue? Ugyanis fiú, bocs. (S a félreértések végett: nem lányos.)

  VálaszTörlés