2011. 06. 01.

Az írás mint munka

"Loafing is the most productive part of a writer's life." 
/James Norman Hall/

 Lefordítva: A lézengés egy író életének legtermékenyebb része.

Egyszer láttam egy Háy János-interjút, amiben arról mesélt, hogy amikor gondolkodik egy könyvéről, mindig bambul maga elé, és a felesége, vagy más családtagja ilyenkor mindig elkezdi kérdezgetni, mi a baja. Ezért újabban (legalábbis a műsor idejében, ami pár évvel ezelőtt volt) kitalálta, hogy ilyenkor bekapcsolja a televíziót, és úgy tesz, mintha azt nézné, persze nem figyel rá.

Valóban, amikor egy író alkot, azt a többi ember csak írásnak, csak gépelésnek látja, és nem érti, miért ne lehetne megszakítani ezt, hogy most őrá figyeljen. Ha az író elvonul, mondjuk egy teraszra, akkor ráadásul még a kilátásban is élvezkedik, tehát pláne szórakozással tölti az idejét. Kiváltképp érinti ez a kezdő írókat, akikről esetleg tudják ugyan, hogy ilyesféle ambíciókkal rendelkeznek, de valljuk be, amíg valakinek meg nem jelenik egy könyve, mindenki csak félvállról veszi: "áh, könyvet írsz, tényleg? hmm....". A már (el)ismert szerzők helyzete némileg egyszerűbb, de naivitás volna azt gondolni, hogy őket nem érinti ez a probléma.
Ha akiről beszélünk, még gyerek, akkor a szülei noszogatják, hogy ne üljön egész nap, mozduljon már meg; tanuljon végre stb. Amennyiben felnőtt, akkor egy felnőtt ember már komolyabban is vehetné az életet, ne álmodozzon; mivel öregszik, különösen fontos volna a testmozgás, foglalkozzon  a családjával, nyaralás alatt ne firkáljon. (Bár mondjuk nyaralás alatt tényleg nem szabad dolgozni, bár egy író általában szerelmes is a munkájába.)

Ha mindezt most azért olvassátok, mert azt hiszitek, valamiféle frappáns ötlettel zárom le a cikkem, csalódtok.

"What no wife of a writer can ever understand is that a writer is working when he's staring out of the window."
/Burton Rascoe/
(Azaz: Amit egyetlen író felesége sem fog valaha is megérteni az az, hogy az író dolgozik, mikor az ablakon bámul kifelé.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése