2011. 08. 07.

Miután az első könyved megjelent

Egy angol nyelvű blogon lehet megtalálni az alábbi listát "Mit tanultam meg, mióta első könyvem kijött" címmel. A vastaggal kijelölt fő pontokat lefordítom nektek, illetve felületesen a magyarázatot, főleg ott, ahol kell, vagy ahol nekem tetszik. Egyébiránt nem lopunk, nézzétek az eredetit.

1., Mindenki azt fogja gondolni, hogy gazdag vagy. (Most, hogy megjelent egy könyved, biztos egy zsák USA dollárral rendelkezel, jótékonykodhatsz, támogathatod, ahol tanultál, stb.)
2., Nem leszel gazdag. (Max. veszel egy bőrdzsekit, vagy ilyesmi.)
3., A publikáció nagyon izgalmas. (Személy szerint Neked. Mindenki más halálra fogja unni magát tőle, főleg miután rájönnek, hogy nem vagy gazdag.)
4., Továbbra is lesz napi munkád/munkahelyed. (És mindazok, akik gazdagnak hisznek, hülyének fognak nézni.)
5., Az, hogy betetted a lábad az ajtón, nem a legnehezebb, hanem az első nehéz lépés.
6., Ha egy könyved megjelent, elveszted a jogod, hogy nyilvánosan irkálj, blogolj, ivás és blogolás már nem szabad. (Bocsánat, a rossz magyarításért.)
7., Az angol (magyar) nyelv legnagyobb szaktekintélye leszel. (A rokonaid szemében legalábbis, és mikor dolgozol, a nagynénéd biztos felhív Floridából, hogy megtudja, hova is kell írni a vesszőt. - Lábjegyzet: talán veled nem fog megtörténni, de a blog szerkesztőjével megtörtént.)
8., Mindenki tudni akarja majd, hogy csináltad. (Az első két hétben nagyon okosnak hiszed majd magad, utána beleunsz.)
9., Senki nem fogja elhinni, hogy azért sikerült Neked, mert volt egy kiadásra érdemes könyved. (Törekvő írók azt fogják hinni, trükköztél, vagy protekciód volt.)
10., Mindneki tudni akarja majd, hogyhogy nem vagy a New York Times bestseller listáján.
11., Az emberek nagyon "segítőkészen" el fogják mondani, mit kellett volna a borítón másképp csinálni. (Miután közlöd velük, hogy a., egyébként Neked tetszik a borító b., te mint író abba nem sokat szólhattál bele, midnneki sajnálni fog, mert egyértelműen egy lúzer vagy.)
12., Mindenki azt akarja majd, hogy ingyen dolgozz. (Írj meg nekik bizonyos dolgokat. Ezeket az embereket sípcsonton fogod rúgni.)
13., A sikerrel járnak együtt dolgok. (El kell menned helyekre. - Bocs ez a rész zavaros.)
14., Az emberek kérdezgetni fognak arról amit írtál, és Te csak azt mondod majd: "Ummm..."
15., Könyvkritikákat fogsz kapni. (Ha jók, nincs az az isten, hogy a kezedbe kerüljenek, és magad is olvashasd, ha rosszak, mindenki elküldi Neked e-mailben, még reggeli előtt.)
16., Rajongókat szerzel. (Ez kiborít majd.)
17., Néhány rajongód idegesítő lesz. (Főleg, akik e-maileznek, mennyire imádják a munkád, majd három oldalban leírják, mit csináltál rosszul.)
18., A rajongóid nagy része nagy örömöt okoz. (Hogy van valaki, aki elolvasta a könyved, és nem az anyukád.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése