2011. 10. 15.

Gyakori hibák #2 (Versek)

Ismét szubjektív, a teljesség igénye nélkül készült lista. A legtöbb embernek saját stílusa van (bár ennek kialakulása sokszor időbe telik),és abból is adódhatnak sajátos hibák. Meg hát egyébként is... :)

1., Gyenge rímek
Ha rímelő verset írsz, nincs mit tenni, jó rímeket kell találnod. Ez bő szókincset igényel. (Legyen a példaképed Jókai, a legnagyobb szókincsű magyar író. :P) Erre különösebb tanáccsal nem lehet szolgálni. Próbálkoznod kell. Van akinek hamar jön, van akinek később. De ne írj kínrímeket.
"Olyanok a kecskerímek, mint mikor a kecske rí: mek." /Az idézetben található rím félrevezetés, a kecskerímek mások, ez egy kínrím./

2., Olyasmiről írsz, ami senkit nem érdekel
A költészet természetesen személyes műfaj, és a költő prófétaszerepét már nem várják el a XX. század óta, de vannak témák, amik nem állják meg a helyüket a nagyközönség előtt: ilyen például egy pályázatra írt vers, aminek a témája konkrétan oda való - kivéve, ha valami tök jót kihozol abból a témából. Ha mégis saját gyermekkori játékodról írsz, anélkül, hogy bármit mondanál a gyermekkorról, vagy a játékokról, vagy bármilyen érzést visszaadnál az olvasónak, vagy rímekbe szeded a kakaóbab-kitermelés metódusát, egy lehetőséged van: fantasztikus stílusban megírni ezt, és zseniálisnak lenni. (Vagy várd meg, mire világhírű leszel, és bármit megtehetsz. :P) Esetleg az egészet tedd viccessé. Humor mindig jó, azt a legtöbb ember szereti. Főleg, ha igényes formában tárják elé.

3., Majmolsz, de nincs stílusod
Ezt nem tudom jobban kifejteni. Ne másokat utánozz. Zárj ki mindent, és írj úgy, ahogy Te tudsz. Találni fogsz egy stílust, amire csak Te vagy képes. 

4., Nem engeded el magad
"Jaj, Ady Endre azt mondta, csak így lehet írni, és minden más rossz..." Kit érdekel Ady Endre? Száz éve meghalt. Ez a Te időd, Te fogod meghatározni az irodalmat, ha van hozzá kellő bátorságod. Író/költő csak bátor ember lehet.

5., Túl nyálas vagy, erőlteted a témát
Ha írsz valamiről, ne próbálj belőle akkora jelentőségű dolgot csinálni, ami az egész emberiség sorsára kihat. Ha ezt csinálod, nevetségessé válsz. Ha szerelemről írsz például, az egy erős érzelem, de sokkal meggyőzőbb vagy, ha leírod konkrétan, szárazon az általad érzett érzést (hidd el, már önmagában is elég megható), mintha csöpögős sorokat találsz ki.

6., Valamiről nem a megfelelő hangulatban írsz
Ez a nagy költőknek kiváló eszköze lehet, amivel meglepik, gondolkodásra késztetik a közönséget. Mindazonáltal nem biztos, hogy azonnal sikerül Neked is. Ha igen: örülj neki.

7., Azért írsz, hogy rímeljen
Ezt a mondatot egyszer a bátyám használta egy dalra. Én még a slágerektől is elvárom, hogy legyen mély mondanivalójuk, és ez a 90%-ukra nem igaz. Ugyanígy a versekkel. Sajnos nagyon sokat azért írtak, hogy rímeljen. Ez alatt nem azt értem, hogy el kell vetni a rímeket. Ízlés dolga, ki hogy vélekedik erről, de nekem kellenek a rímek. Ha Te is így gondolod, magadévá kell tenned azt a tiszteletet, hogy soha semmit ne írj le azért, mert úgy rímel. A versek meggyőződésekről szólnak: a költő meggyőződéséről. Ha bizonytalanságról szól, akkor is csak azt írja le, amit gondol. Én személy szerint nagyon utálom, amikor csak azért írnak egy sort, hogy ne kelljen tovább gondolkodni. Meglátszik egy versen, nehogy azt hidd, hogy nem. 

8., Közhelyeket írsz
Ez két dologból adódik. Az egyik a 7-es pont, amit nem tartasz be, és valami hülye közhelyet leírsz, csak, hogy legyen rímed. A másik, hogy nincs éppen ötleted, és írni akarsz, mert unatkozol (ez nem baj, csak akkor ne adasd ki utána), illetve ha nincsenek önálló gondolataid. Így inkább ne írj. (Érvelhetsz azzal, hogy a közhelyek azért közhelyek, mert igazak, de én erre azt mondom, hogy háromszáz éve is igazak voltak, amikor először hallották őket az emberek.)

Ha van kedved, próbálj ki új dolgokat a versírásnál:
- verseléseket
- strófákat (nem is gondolnád, mennyi van, amit nem ismersz)
- műfajokat
- olyan pályázatokat, amik megszabják, milyen szavakat kell tartalmaznia a versednek
Ez érdekes és hasznos szórakozás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése