2012. 02. 03.

Még több idézet az írásról/költészetről

Minden író hiú, önző és lusta, és legmélyebb mozgatójuk rejtély. Könyvet írni hosszú, kimerítő küzdelem, mint valami fájdalmas betegség időszaka. Az ember sosem vállalkozna rá, hacsak nem valami démon vezetné, amit nem ért és aminek nem tud ellenállni.
- George Orwell
Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni.
- Mark Twain
A mennyiség szüli a minőséget. Ha csak pár dolgot írsz, kudarcra vagy ítélve. - Ray Bradbury

A művész semmit nem ér tehetség nélkül, de a tehetség semmit nem ér munka nélkül.
- Émile Zola

Ha megkérdezik tőlem, miért jöttem erre a világra, én, egy művész, azt fogom felelni: azért vagyok itt, hogy nyomot hagyjak.
- Émile Zola
Nem volt könnyű elkezdeni írni. Miután végre megtettem, rájöttem, hogy ez a lehető legközvetlenebb kapcsolat azzal a részemmel, amelyről azt hittem, elveszett, és amelyben egyfolytában új dolgokat fedezek föl. Az írásban megvan a lehetőség, hogy egyszerre sok életet élj, bármelyik időben, bármilyen világban. Kielégíthetem a kutatás iránti lelkesedésem, de át is ugorhatom a tudomány szigorú határait. Beszélhetek a számomra fontos dolgokról, és valaki figyel rám. Csodálatos!
- Virpi Hämeen-Anttila

Az írás az egyetlen dolog, mely közben nem érzem azt, hogy valami mást kéne csinálnom.
- Gloria Steinem

Az írás a legnehezebb munka a világon. Voltam már kőműves és kamionsofőr, és azt mondom neked – ha még nem mondták volna milliószor -, hogy az írás nehezebb. Magányosabb. És nemesebb és felemelőbb.
- Harlan Ellison

A kívülállók azt hiszik, hogy az írás valami mágikus dolog, hogy az ember éjfélkor felmegy a padlásra, csontokat vet, és reggel egy történettel jön le, pedig nem így működik. Leülsz az írógép elé és dolgozol, csupán ennyi a titka.
- Harlan Ellison

Az író tud írni. A nagy író tud nem írni, amikor nem tud írni.
- Ancsel Éva

Minden írónak, akit ismerek, gondjai vannak az írással.
- Joseph Heller

Akkora különbség van a jó és a majdnem jó szó között, mint a villámlás és egy szentjánosbogár között.
- Mark Twain
Alig írnak bármi jót a befelé forduló emberekről. Ez már csak azért is különös, mert húsz íróból tizenkilenc befelé forduló. Azt tanították, hogy szégyelljük, amiért nem vagyunk társaságkedvelők. De az író feladata a befelé fordulás.
- Ursula K. LeGuin
Coleridge drogfüggő volt. Poe alkoholista. Marlowe-t egy olyan ember ölte meg, akit elárulván megpróbált leszúrni. Pope pénzt vett el, hogy egy nő nevét kiírassa egy szatírából, aztán írt egy darabot, amelyben ugyanúgy felismerhető volt. Chatterton megölte magát. Byront vérfertőzéssel vádolták. Még mindig író akarsz lenni? És ha igen, miért?
- Bennett Cerf
Egy történetnek legyen eleje, közepe és vége… nem feltétlenül ebben a sorrendben.
- Jean Luc Godard
 Az írás számomra nem több, mint az ujjaimmal való gondolkodás.
- Isaac Asimov

Vagy írj valamit, ami méltó az olvasásra, vagy tégy valamit, ami méltó a megírásra.
- Benjamin Franklin
 Hőseimet elkísérem valameddig, majd egy dramaturgiai ponton elengedem kezüket, azon reményben, hogy most már boldogulnak nélkülem. Ekkor ők megkezdik önálló életüket. Ez a festmények, versek, regények, dalok, gyerekek sorsa.
- Vavyan Fable

A papírkosár az író legjobb barátja.
- Isaac Bashevis Singer

A művészet tulajdonképpen nem más, mint áttörni a tényeket és eljutni a valósághoz.
- Pilinszky János

A jó könyv arról ismerszik meg, hogy akárhányszor olvassuk, mindig más.
- Aderson Cooper

Az írásban minden a nyelvvel kezdődik. A nyelv pedig hallgatással kezdődik.
- Jeanette Winterson

Az írás számomra felfedezés; és legtöbbször meglepődöm, hová vezet az út.
- Jack Dann

Nem mondd, hogy világít a hold; mutasd meg a törött üvegen megcsillanó fényt.
- Anton Chekhov

Az igazi művészet, mint a mozarti felhangzás, tökéletesen érthető, és tökéletesen megmagyarázhatatlan.
- Samuel Beckett

Nincs nagyobb gyötrelem, mint magadban hordozni egy el nem mondott történetet.
- Maya Angelou

Az író feladata, hogy fogja a legtöbbet használt, legismerősebb dolgokat – főneveket, névmásokat, igéket, határozókat -, és pattogó labdát csináljon belőlük, melyet ha az egyik irányba fordít, az embereknek romantikus hangulata támad; ha egy másikba, akkor meg harci kedvük. Nagyon örülök, hogy író vagyok.
- Maya Angelou

Minden leírt szó győzelem a halál ellen.
- Michel Butor

Az író nem más, mint olyan olvasó, akiben felébredt a versenyszellem.
- Saul Bellow

Folyton arról beszéltem, hogy író leszek, könyveket olvastam az írásról és részletesen elképzeltem íróként az életem. Mindent csináltam, kivéve írtam… Végül leültem és nagyon komolyan elgondolkodtam arról, pontosan mi is kell ahhoz, hogy író legyek. Arra a következtetésre jutottam, hogy egyvalami feltétlenül szükséges: írni.
- Kate DiCamillo

Teljes mértékben hiszek az írási szokásokban, még ha középszerűen hangzik is. Talán boldogulhatsz nélkülük, ha zseni vagy, de a legtöbbünknek csak tehetsége van, ezt pedig állandóan segíteni kell fizikai és mentális szokásokkal, különben elapad és nem lesz többé. Állandóan szembesülök ezzel. Természetesen ahhoz kell igazítanod a szokásaidat, amire képes vagy. Én két órát írok naponta, mert csak ennyi energiám van, de azt a két órát nem hagyom, hogy bármi is megszakítsa, mindig ugyanott, ugyanúgy töltöm őket. Ez nem jelenti, hogy két óra alatt sokat haladok. Néha hónapokig dolgozom csak azért, hogy utána ki kelljen dobnom az egészet, de nem hiszem, hogy ez az idő elvesztegetett volna. Végbemegy egy folyamat, amitől egyszer csak könnyebb lesz jól írni. És tény, hogy ha nem ülsz neki mindennap, akkor sem leszel ott, mikor épp jól menne.
- Flannery O’Connor

Akárhová megyek, mindenhol megkérdezik, hogy szerintem a világ elnyomja-e az írókat. Az a véleményem, hogy nem nyom el belőlük eleget. Sok olyan best-seller van, ami egy jó tanár segítségével elkerülhető lett volna.
- Flannery O’Connor

A jó dalok vagy a jó történetek egyetlen pillanatból születnek.
- Molnár Tamás

Többet nem írom meg azokat a részeket, amit az emberek átugranak.
- James Patterson

Nem hiszem, hogy az emberek azért olvasnak verseket, mert érdekli őket a költő. Szerintem azért olvassák, mert saját maguk érdekli őket.
- Billy Collins

Nagyjából a legtöbb eredetiség, amit egy író elérni remélhet, az, hogy jól ítéli meg, kit másoljon.
- Josh Billings

Az írónak hinnie kell benne, hogy amit csinál, a legfontosabb dolog a világon. És kapaszkodnia kell ebbe az illúzióba még úgy is, hogy tudja, nem igaz.
- John Steinbeck

Az írás csak azoknak unalmas, akik maguk is unalmasak.
- Anonymus

Minden szemnyi tapasztalat táplálék a művész mohó lelkének.
- Anthony Burgess

Azért írunk, hogy kétszer ízleljük meg az életet: a pillanatban és a visszatekintésben.
- Anaïs Nin
Bizonyos szempontból különleges tehetséggel vagyunk megáldva mi, akik alkotni akarunk? Vagy mindenki más egyszerűen feladta, az illendőség kedvéért vagy lustaságból, és addig tartották zárva fülüket az alkotás belső kényszere előtt, míg az a kényszer elfeledve és megtagadva kihunyt? Mikor gyerekekre nézek, azt kell hinnem, az utóbbi. Még nem találkoztam olyan gyerekkel, aki ne szeretne, vagy legalább ne szeretett volna valaha rajzolni, írni, vagy valami más kreatív elfoglaltságot.
- Natalia Laurila
Az évek alatt egyetlen szabályt találtam. Ez az egyetlen, amelyet elmondok, mikor az írásról beszélek. Egy egyszerű szabály. Ha azt mondod magadnak, hogy holnap az asztalodnál leszel, ezzel a kijelentéssel kéred a tudatalattid, hogy készítse elő az anyagot. Valójában szerződést kötsz, hogy egy adott időben fel fogod használni. Számítsatok rám, mondod a lenti erőknek: ott leszek, hogy írjak.
- Norman Mailer
Amit erőfeszítés nélkül írtak, azt általában élvezet nélkül olvassák.
- Samuel Johnson
 Írj úgy, hogy magadnak megfelelj, és sokaknak tetszeni fog; írj úgy, hogy mindenkinek megfelelj, és alig lesz olyan, akit érdekel.
- Jesse Stuart

Ha előre tudod, miről fogsz írni, mikor verset írsz, a versed átlagos lesz.
- Derek Walcot

Az írói blokk miatt sem kell túl sokat aggódnod. Ha nézed az üres papírt és nem jut eszedbe semmi, akkor menj, csinálj valami mást. Az írói blokk csak egy tünete annak, mikor úgy érzed, hogy nincs semmi mondanivalód, egyesülve azzal az igen különös elképzeléssel, hogy érezned KELLENE, hogy mondanivalód van.
- Hugh Macleod

Az inspiráció csodálatos, mikor megtörténik, de az írónak az idő többi részére is ki kell fejlesztenie egy megközelítést… Különben túl sokat kellene várni.
- Leonard Bernstein

Ha van az íróknak külön pokla, az a saját munkáik kényszerű tanulmányozásában lenne.
- John Dos Passos
ró az, akinek az írás nehezebben megy, mint másoknak.
- Thomas Mann

Tudomány az, amit elég jól értünk ahhoz, hogy elmagyarázzuk egy számítógépnek. Művészet minden egyéb, amit csinálunk.
- Donald Knuth

Tizenöt évembe került, mire rájöttem, hogy semmi tehetségem az íráshoz, de nem hagyhattam abba, mert már túl híres voltam.
- Robert Benchley

Az üres papír által Isten mondja el nekünk, milyen nehéz is Istennek lenni.
- Sidney Sheldon

Amit könnyű olvasni, azt nehéz volt megírni.
- Nathaniel Hawthorne

Sok kezdő író nem veszi ezt figyelembe, de az igazi profik, akik a legnagyobb elismeréseket és díjakat kapják a fantasy-írásban és hasonlókban, azok, akik a természetfelettit a természetesből építik fel.
- Rain Gray

Az ember nem azért ír, mert mondani akar valamit. Azért ír, mert mondanivalója van.
- F. Scott Fitzgerald

A kész mű sosem egyezik a tökéletes álommal, mely a művészben megszületett.
- William Faulkner

Jó dolog elrakni az izét egy pár hónapra és rá sem nézni, mert így elkezded értékelni a saját eszedet. Ezt persze túlzásba is lehet vinni, de egész klassz érzés, mikor előveszel egy irományt és rájössz, hogy ezt te írtad.
- Steven Brust
Ha a fellegekbe építettél is várat, a munkád nem kell, hogy hiábavaló legyen; éppen ott a helye. Most tegyél alája alapot.
- Henry David Thoreau
 Minden történetet az tesz igazzá, hogy tudjuk, valaki meghallgatja. És megérti. /Sarah Dessen/
 Az álom írás, az írás pedig sokszor nem más, mint álom. /Umberto Eco/
Az a regény, amely meggyőz a maga igazságáról, akkor is igaz, ha tele van hazugsággal. /Mario Vargas Llosa/
Az író szerelme - az Etna meg a Vezúv együttvéve.


Valahogy azt hisszük, hogy az írók mindig és mindenhol írnak. A vendéglőben a szalvétára, a vonaton a jegyre, az uszodában a bérlet hátuljára, a hivatal folyosóján várakozva a mandzsettára és így tovább.

 Aki leszokik az írásról, az féltékenység nélkül tud gyönyörködni mások írott szavában.


A szerző szerepe elég hiú; oly emberé az, ki azt hiszi, hogy leckét adhat a közönségnek. És mi a kritikus szerepe? Még hiúbb; oly emberé az, ki azt hiszi, hogy leckét adhat annak, aki azt hiszi, hogy leckét adhat a közönségnek.

Szerinte a költészet végzetes is lehet, mert aki teljesen megérti, nem mindig élvezheti veszélytelenül, csak érző lelkek tudják méltóképpen értékelni, ám éppen az erősen érző lelkeknek csak módjával ajánlatos ízlelgetniük.

 Én gyűlölök mindennémű közhelyet, s néha csak azért őrzöm meg magamban az érzéseimet, mert leírásukra nem találnék más szavakat, csupán olyat, amelyből kicsépeltek már minden tartalmat és jelentést.

A rímfaragók min­dig megbuknak, ha prózában akarnak dolgozni. Prózában nincsenek verspótló, henye szavak, ott föltétlenül mondani kell valamit.

Nagy gondja nem lehet az embernek, azt tartom, ha közben verset költ.

Az írás nemcsak egy gondolat kifejezése, hanem az eltöprengés minden egyes szó jelentésén.
Forrás:
http://www.citatum.hu/kategoria/Irodalom?r=3 - Itt még nagyon sok másik található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése