2012. 06. 28.

Térkép rajzolása fantasy világunkhoz


Térkép
Ha fantasy világot teremtünk, a könnyebb megértés szempontjából hasznos térképet is rajzolnunk. De hogy álljunk ilyesminek neki? És mikor? A legkisebb az esély a hibák elkövetésére, ha ezt az előtt megtesszük, hogy a történetet írni kezdtük volna, vagy legalábbis bármilyen fontosabb (és nagyobb) térbeli utalás megtörtént volna. Ehhez persze előbb kell kitalálnunk a földrajzi és természeti környezetet, mint a történet apróbb részleteit leírnánk. Ha fordítva tesszük, persze az se baj. Ilyenkor leírunk valamit, és fejben megjegyezzük, hogy szereplőink hol milyen természeti akadályokba ütköztek. Ehhez persze fejben kell tartani a már kitalált térkép részletet. Vagy nagyon jó vizuális memória, vagy jegyzetfüzet kell hozzá.
 Mit tegyünk, ha nem rendelkezünk különösebb rajztehetséggel? Persze pozitívum a szép rajz, de ebben az esetben sem veszett fejsze nyele az ügy. Vagy megkérünk valakit, hogy a gyenge vázlatunk alapján rajzoljon egy szebbet, vagy egyszerű jeleket találunk ki. Az olvasók azt is meg fogják érteni, ha a hegyek csak kis kúpok, és nincs minden szikla vagy bemélyedés ábrázolva.
 Túl zsúfolt a térkép? Elmosódnak a határok? Színezd különböző színűre az országokat! Ennek persze nem biztos, hogy minden kiadó örül. Ezért jobb módszer, ha szöveget nem írsz rá, és ezzel nem zsúfolod tele. Az ilyesmit számozással lehet megoldani. Azt is megteheted, hogy egy-egy részletet (várakat, fontosabb építményeket) kiemelsz, és oldalt kis képecskéket rajzolsz róluk.

Az alapok
El kell döntened, hol játszódik a történeted. Egy kontinenst találtál ki, vagy csak egy szigetet, esetleg egy másik bolygón kapott helyet a cselekmény? Persze elég lerajzolnod a térség azon részét, amely ténylegesen részt vesz a történetben, de nem mindegy, hogy lelóg a lapról a hely további része (lásd: Középfölde), vagy csak egy szigetről van szó, és ezért tenger van körülötte.

Ügyelj a hitelességre!
Figyelj oda rá, hogy ne írd felül a természet szabályait! Nagyon magas hegy tetején ne nőjön lombos erdő, a folyók általában hegytetőről, barlangbelsőből, forrásokból erednek, sose folynak a magasabb tengerszint feletti magasság felé, nézz utána, hol élnek fenyőerdők, stb. Valamint annak is, hogy ha például a történeted szerint a főszereplő megütközik egy medvével, medve él-e oylan helyen. Kivéve, ha általad kitalált fajról van szó. Döntsd el, milyen részletességgel ábrázolod a dolgokat! Ha hidakat is berajzolsz, akkor mindig tedd azt! Ha csak a nagyobb dolgokat, akkor a kisebbek elhanyagolhatóak! Ha berajzolsz fontosabb útvonalakat, akkor vegyél figyelembe olyasmiket, amik ezek meghatározó tényezői voltak az ó- és középkorban: folyók, hiszen azok mentén jöttek létre települések, megfelelő járhatóság, minél kevésbé vidd be sötét erdőkbe, kereskedelmi központok (a folyókhoz és falvakhoz van közük).

Milyen lehet?
A térképed lehet régies, keltheted azt a hatást, hogy adott korból származik. Ilyenkor fekete-fehér, oylan, mintha akkori tintával, akkori íróeszközökkel rajzolták volna, javasolt elhelyezni rajta egy kimondottan díszes iránytűt, ami jelzi az égtájakat. Régen szokás volt díszíteni a térképet az adott tájra emlékeztető jelekkel (például a tengerre hajót rajzolsz). Ha a térképed régies, nem akkora probléma, ha nem arányos. Az erdőt jelölheted 4 fával, ami picit nagyobb. 
 Lehet persze modern is, színes, vagy oylan, amin egyértelműen látszik, hogy nem akarja a régies hatást kelteni, csak az olvasónak akar segítséget nyújtani. Ilyenkor szabadjára engedheted a fantáziádat. 
 Lehet egyszerű is, mint amilyen Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen című munkájában van.

Mivel kezdj?
A legegyszerűbb azzal kezdeni, hogy megrajzolod az országhatárokat, amelyeket majd utólag kiradírozol. Mivel a régi korokban a határokat többnyire természetes határok szabták meg, kezdj el a vonalakra hegyeket, folyókat rajzolni! Nem kell túlzásba vinni, hiszen azért nem minden birodalmat vett körbe hegylánc, de kezdésnek nagyon jó támpontot ad.

Mivel indítsd, ha egyáltalán nincs ötleted?
Keress rá az interneten oylan kifejezésekre, mint "szép tájak", "egzotikus helyek", "fantasy tájak", "fantasy tájképek", "fantasy világ(ok)". Gondold végig, mik vannak a világban, és Te melyikhez milyen kapcsolódó sztorit tudnál kitalálni: vízesés, sötét erdő, nagy mező, kikötő, öböl, stb. 

Miért jó akkor térképet rajzolni, mikor még csak a történet elejét írtad le?
Mert a térkép ötleteket ad, és tarkítja a történetet. Közben kitalálod, hogy a smaragdot X országból hozzák. Vagy hogy melyik  öbölben szoktak kikötni a kalózok. Melyik erdőről mesélnek rémtörténeteket. Melyik a szellemjárta hegyszoros, mint A Gyűrűk Urában. Az a legjobb, ha csomó mindent kitalálsz, ami nem szerepel közvetlenül a történetedben. A világod elmélyítésére remek módszer, ha beleírsz néha olyan párbeszédeket, amelyek olyan dolgokról szólnak, amelyek maguktól nem szerepelnének a történetben. Ilyesmikre gondolok,hogy a király megajándékozza egy hű emberét egy X ország beli smaragddal, vagy érzékelteted a fiatalok és az idősek gondolkodása közti különbséget azzal, hogy az idősek még hisznek a szellemek létezésében az erdőben, vagy egy nagy utazó arról mesél, hogy ő még az Y öbölbeli kalózokkal is találkozott.

Ti szoktátok tanulmányozni a fantasykhoz nyomtatott térképet? Próbáltatok már iylet rajzolni magatok? Hogy sikerült? Hasznosnak tartjátok a bejegyzést? 


8 megjegyzés:

 1. Ez a bejegyzés pont kapóra jött, mert nemrég kezdtem neki egy fantasy regénynek, és én is rajzoltam egy kis térképet. Azonban közben teljesen átformálódott a "világ", úgyhogy újat kell majd rajzolnom, és a bejegyzésedből sok tippet kaptam. Köszi! :)

  VálaszTörlés
 2. Szia Don!
  Örülök, hogy tetszett, amit írtam. Én is rajzoltam térképet, nekem inkább a túlzsúfoltsága a problémám. De persze mindent meg lehet oldani. :) Jó munkát!
  Lexen

  VálaszTörlés
 3. A bejegyzésed nekem is jókor tűnt fel, mert először álltam neki térképet rajzolni egy képzeleteli világomról. Sok hasznos dolgot találtam benne, köszönöm :)

  VálaszTörlés
 4. Én gyakran olvasok fantasyt, és ha van hozzá nyomtatva, mindig alaposan áttanulmányozom térképet. Aktívan írok én is, és térképet is rajzolok hozzá. Szerintem elég jól sikerült, de még nincs kész. Ez a bejegyzés mindenképpen nagyon hasznos, köszönöm!

  VálaszTörlés
 5. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

  VálaszTörlés
 6. Azt szeretném kérdezni, hogy érdemes-e külön domborzati, politikai és nyövényzeti térképeket készíteni?Nekem még nem nagyon sikerült mindez egyben.Én konkrétan nem is regényhez, hanem szerepjátékhoz készítenék térképet.Itt persze a játékosoknak mégnagyobb eligazítás szükséges, ezért gondoltam, hogy külön kéne mást-mást kiemelő térképeket rajzolni.Röviden annyi a kérdésem, hogy külön rajzoljam-e vagy egybe?Melyik a jobb?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kicsit megkésve, de azért válaszolok. :)
   Én a helyedben egyáltalán nem rajzolnék külön térképeket, hanem csak egyet, és azon jelölném a fontos információkat. Például rajzolsz egy domborzati térképet, és bejelölöd a bányák helyeit, majd melléjük rajzolsz olyan jelet, amit ott bányásznak - ezeket a jeleket pedig a térkép mellett megmagyarázod. Vagy a különböző erdőket más-más fával jelölöd, amit szintén megmagyarázol. És így tovább. Ezen a térképen országhatárokat is jelölhetsz, sőt útvonalakat is, de akár még nagyobb csaták helyszínét is jelölheted (feltéve, hogy szükséges).
   Amúgy a válaszhoz elég felütnöd egy atlaszt - vagy rákeresned az interneten a térképekre. Látni fogod, hogyan érdemes csinálni.

   Törlés
  2. Még valami: egy szerepjátéknál (ahogy regénynél is) nyilván nem a térkép tartalmaz minden információt. A játékoknak szokott lenni leírásuk - és itt most nem arra gondolok, hogy hogyan kell játszani, hanem olyan leírásra, amiben maga a játék története található. Tehát ha te el akarod mondani a játékosoknak, hogy melyik birodalomban található búza, napraforgó, fenyőerdő, akkor azt le is írhatod. Nem kell ehhez térkép.

   Törlés