2012. 08. 10.

Irodalmi érdekességek

Korábban is írtam már egy bejegyzést (itt), ami arról szólt, milyen fogalmak, nevek erednek ismert könyvekből (betegségek nevei, vagy például nevek elterjedése), és most ehhez írnék egy kiegészítést.

Két érdekes szindrómáról van szó. Az első a Dorian Gray-szindróma, amely Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe című regényének főszereplőjéről kapta a nevét. Egy ilyen személy narcisztikussá válik, fél az öregedéstől, mindent megtesz fiatalsága megtartásáért, ami a modern korban plasztikai műtéteket, sminket is jelent. Persze, akik olvasták a könyvet, és emlékeznek annak főszereplőjére, ezeken a tulajdonságokon nem lepődnek meg. Ez a szindróma hivatalosan nem igazán betegség, sokkal inkább társadalmi jelenség.
A másik érdekesség a Stendhal-szindróma. A Vörös és fekete szerzőjének neve írói álnév, valójában egy franciaországi város neve. Mégis a név egy másik városhoz, Firenzéhez köthető, és itt a személyre gondolunk, hiszen ő írta le először hasonló érzéseit 1917-ben. Persze csak később nevezték ezt el róla.. A szindróma tünetei a gyors szívverés, szédülés, tulajdonképpen egy erőtlen, fáradt állapot, amit a hirtelen befogadott sok művészeti alkotás okoz. Ez ugyan elég bizarrul hangzik így leírva, de érdekes irodalmi információk ezek. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése