2012. 09. 27.

Írjunk szinopszist!

 Már korábban ígértem, hogy a szinopszisokról írok egy bejegyzést, hát ennek teszek most eleget. 
 Ha valaki elküldi a könyvét egy kiadónak, nagyon érdemes egy szinopszist csatolni mellé. Egyes kiadók kizárólag ezt kérik, meg esetleg egy kis részletet a regényből is, és ha tetszik nekik, bekérik az egészet. A szinopszisból a történet derül ki, de ezen kívül még csomó más is. Például az, hogy tudsz-e, és hogy tudsz fogalmazni. Érdemes odafigyelni arra, hogy milyen a történeted stílusa. Ha például humoros, akkor  a szinopszis stílusán is érdemes megmutatnod, milyen fantáziadús mondatokat tudsz papírra vetni.
 A szinopszis megírásának legnehezebb feltétele a terjedelem. A legideálisabb esetben ugyanis mindez csak egy oldalas. Még, ha a könyved ezer oldal is. Természetesen nem könnyű kiválasztanod történetedből a lényeget. Ezért is gyakori, hogy a szinopszis nem sikerül jól.
 Az egész megírásának már csak akkor ugorjunk neki, amikor a történet teljesen készen van. Ha nem így teszünk, egyrészt hajlamosak vagyunk az eddig készen lévő dolgokat túlzottan részletezni, és azok fontosságát rosszul megítélni az egész kontextushoz képest, másrészt a történet még esetleg változhat. Persze közben is írhatunk tartalmi összefoglalót, de ez inkább saját célra alkalmas. A szinopszist írjuk egyszerű betűtípussal, úgy, mint a könyvünket, valamint a szám-személy is jó, ha ugyanolyan, mint a könyvben. Jelenjen meg rajta a cím, a szerző, és az elérhetőség.

Itt a Könyvmolyképző kiadó írja le, ők milyen szinopszisokat kedvelnek.

Itt sikeres szinopszisokat olvashatsz, sajnos csak angol nyelven.

A Kezdő írók kézikönyve (szerk.: Alexander Steele) is egy teljes fejezetben foglalkozik azzal, hogyan írjunk a kiadónak kisérőlevlet, szinopszist, stb.

7 megjegyzés:

 1. Ez mindenképpen igen hasznos bejegyzés, tekintve, hogy sajnos néhány kiadónál, ha a szinopszis rossz, a teljes művet el sem olvassák...

  VálaszTörlés
 2. Igen, ez így van. De szerintem meg lehet érteni őket, mert nyilván nagyon sok kéziratot kapnak, és sok könyvnek már az alaptörténete is sablonos.

  VálaszTörlés
 3. E/1-ben írtam meg a regényt, de a szinopszist E/3-ban akartam. Lehet megírom mindkét verzióban és küldöm, amelyik jobban tetszik. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bevallom ezt most nem tudom, mire válaszolod. Régi posztok már ezek. :) De talán ez a különbség sem baj, bár furcsa. Ha változatlan a főszereplő személye.

   Törlés
 4. Meg ne haragudjatok a nevetséges kérdésért, de Verseskötetnél, ha kérnek szinopszis, azt mire véljem, és mi foglaltasson benne?

  VálaszTörlés