2012. 09. 21.

Prológus/epilógus

 A prológus a regények elején található bevezető szöveg, mely nem tartozik szervesen a történethez, ám érdemes előtte elolvasni, mert kiegészíti azt tartalmilag, vagy segít az értelmezésben.  Az epilógus a történet végén áll, a szereplők későbbi sorsáról szól általában, de mindenképpen a történethez nem szervesen, ám valamilyen módon mégis hozzátartozó befejezést mutat be.

 Mikor írjunk prológust?
 • Ha anélkül nem lehet megérteni a történetet. Például egy fantasy könyvben a világ bemutatása így is történhet.
 • Ha egy történet második, vagy sokadik részét írod, és az nem közvetlen folytatása a megelőző résznek, esetleg leírhatod, mi változott. Pl.: írsz egy Star Wars fanfic-et, de már eltelt 100 év a filmek óta. Persze ez másként is megoldható: a Harry Potter kezdeti részeiben Rowling a szöveg elején oldotta ezt meg, bár nekem ez személy szerint unalmas megoldásnak tűnt. Természetesen reális alapokon nyugvó történetnél is megtörténhet mindez.
 • Írhatsz egy cselekménnyel rendelkező ízelítő történetet is, ahogy pl. a Trónok harca elején olvashatod. 
 • Írhatsz egy olyan személy szemszögéből, aki később nem narrátorként fog megjelenni. Ez jó módszer arra, hogy az ő szándékait is bemutasd.
 • Akármilyen egyéb ötleted van, alkalmazd kreatívan, és írj prológust!
Mikor írjunk epilógust?
 Ez talán egyszerűbb: ha úgy gondolod, szeretnéd leírni, kivel mi lett a szereplőgárdában élete során, és nem írsz második részt. De ha írsz, akkor is lehet végül is.

Mikor NE írjuk egyiket se?
 •  Ha csak azért akarjuk megírni, mert az olyan "menő", hogy van. Ilyenből nagyon rossz esetek születhetnek.
 • Nagyon sok ismerősöm szerint a Harry Potter vége (hogy hogy nevezték a gyerekeiket, stb.) a történet többi részéhez képest nevetséges. Ez persze szubjektív vélemény, de sokaktól hallom ezt.  

2 megjegyzés:

 1. Az itt leírtakkal teljesen egyet értek, és sokat segítettek. Ja, és ha tudsz, majd írhatnál a függelékről is! :)

  VálaszTörlés
 2. Szia! Nem rossz ötlet! Gondolkodom majd azon is, kösz az ötletet. örülök, hogy tetszett.

  VálaszTörlés