2013. 01. 01.

Írás és a magyar szak

 Boldog új évet kívánok mindenkinek!
 Ígérem, ha vége a vizsgaidőszaknak, blogbejegyzési mániám lesz, de mostanában erre nem nagyon van időm. Most mégis teljesítenék egy korábbi kérést, és akkor már csak egy marad hátra. valaki kérte, hogy írjak arról, mennyiben segít az írásban az, hogy magyar szakra járok. 
 Nos, az az igazság, hogy ott elsősorban nem írókat képeznek, hanem magyartanárokat, szerkesztőket, lektorokat, irodalomtudósokat, stb. Ha azonban az ember kreatív, sok ötletet kaphat, azonban ez már így volt a gimnáziumban is: ha felfigyeltem valamire, feljegyeztem magamnak, hogy ez felhasználható az egyik regényemben. Például a nyelvészeti dolgok segítenek ötleteket szerezni fantasy nyelv kialakításához, vagy egy-egy apró dologhoz, például valamihez, ami nem magát a nyelvet segít kitalálni, de érdekes információ, és fel lehet használni a történetben. Reális történetekhez ilyen ötleteket itt nem nagyon tudtam gyűjteni, csak fantasyhoz. 
 Az, hogy egyes irodalmi műveket kell tanulmányozni, talán igényt támaszthat benned arra, hogy te is ilyen igényes dolgot írj, bár az ember nem ezért iratkozik magyar szakra.
 Van olyan tantárgy, hogy poétika, illetve hogy kreatív írás, de én egyikre sem járok. Akik járnak az utóbbira, azoknak novellákat kell írni, és a tanár megvitatja velük, illetve biztos egyéb feladataik is vannak. Azt hiszem, a kreatív írás minor, tehát kisebb, második szakként funkcionál. A poetika egy óra, amit fel lehet venni, van hozzá valami tankönyvük is, tehát az nem teljesen ugyanaz, ott inkább tanulnak valamit, de ott is hallottam már, hogy valaki novellát adott be. 
 Én egyikre sem járok, de nem azért, mert nem hiszek a kreatív írásban. ezt fontosnak tartottam leszögezni, mert ebből mindig vita van (mármint nem az egyetemen, hanem úgy általában az írói világban), hogy van-e értelme a kreatív írás tanfolyamoknak. Nekem nincs véleményem, mert egyen sem vettem részt, van olyan kreatív írás könyv, ami jó, de olvastam már borzalmasat is (ezeknek semmi közük az egyetemhez). Azon túl Hemingway sem járt kreatív írásra, ami viszont nem jelenti, hogy nem lett volna a javára, ha jár. Ezt mindenki döntse el maga. Az biztos, hogy az ember valamelyest legalább megismeri az egyetemi kreatív írás tanárát, ami csak nem lehet egy rossz befektetés kapcsolatépítés szempontjából. 
 Persze az, hogy valakit a nyelvészet, vagy az irodalom vonz inkább, az is fontos kritérium. A magyar szak nem írókat képez, de ha az ember kreatív, akkor jó erre is, illetve megismerhetsz sok hallgatót, aki maga is ír, és hozzád hasonló társaságba kerülhetsz.
 Ajánlanak könyveket, amelyek akár tankönyvek, akár csak ajánlott dolgok, de hasznosak lehetnek, viszont magadtól sohasem jönnél rá, hol keresd, vagy, hogy ilyesmi létezik. Nem árt, ha például egy leendő író (-jelölt) elolvas egy könyvet a könyvkiadásról, vagy ért valamennyire egyes irodalmi dolgokhoz, de mint mondtam, Hemingway sem biztos, hogy ezt megtette. Állítólag Elvis Presley mondta egyszer: "Nem értek a zenéhez. Az én szakmámban erre nincs is szükség." Nem mondom, hogy igaza van, de nehéz megmondani, hogy az egyes emberek mennyire tudják hasznosítani azt, amit tanulnak. Ez rajtad múlik igazából.
 Azonban én azt ajánlom, ne azért menj magyar szakra, mert író akarsz lenni, mert könyvírásból pénzt keresni még mindig nem lehet, ha pedig valamiből diplomád lesz, akkor az olyasmi legyen, amiből majd megélni szeretnél.

3 megjegyzés:

 1. Igazából bármelyik nyelvszakról lehet író az ember. :) Éljen a btk.

  VálaszTörlés
 2. Igazából ezt a bejegyzést kérésre írtam, én nem gondolom, hogy annak, hogy valaki író, sok köze lenne az egyetemi képzéshez. Ha fizika szakra jársz, akkor is lehet belőled író, de artista is, attól még mellette gondolkodhatsz valami fizikai összefüggésen. Az egyetemi képzés nem erről szól. Az íráshoz kreativitás kell, amit nem nagyon lehet tanítani, vagy csak minimálisan. Természetesen sok egyéb mellett, ami viszont (lehet, hogy) tanítható.

  VálaszTörlés
 3. Nos, én azért mentem magyar szakra, mert író akarok lenni. Vagyis pontosabban: író akarok lenni, és azért mentem magyar szakra, hogy legyen ösztönzésem. Én eléggé lusta vagyok (sajnos), ezért gyakran csak lejegyzem az ötleteimet, esetleg elkezdem egy-két történetem leírását, de mindig félbehagyom a munkát. Azonban amikor szembesülök a rengeteg irodalmi alkotással, akkor lelkes leszek, és kedvet kapok az íráshoz. Erre jó számomra a magyar szak.
  Ebben a félévben kezdem el a kreatív írás minort, amit szintén azért választottam második szaknak, hogy ösztönözve legyek az írásra. Ha gondolod, leírom majd, milyen is ez a szakirány a valóságban. ;)
  Azért leszögezném, hogy nem csak ösztönzést kapok a magyar szaktól. Amióta egyetemre járok, jobban odafigyelek a fogalmazásra, többet gondolok a szavak erejére, jobban átlátom a szöveg összefüggéseit. Szóval nekem ez a felesleges szak (és majdan diploma) kell.

  VálaszTörlés