2013. 07. 06.

Fritz Gesing: Kreatív írás, 2. bejegyzés

  Korábban már írtam egyszer Fritz Gesing könyvéről, a Kreatív írás - mesterfogások íróknak című műről.  Nem volt róla túl jó véleményem, akkor azonban még nem olvastam végig a művet. Most, hogy a végére értem - egy jó ideig félretettem -, úgy gondolom, illik róla újra írnom. 
  Igazság szerint sokat nem változott a meglátásom, azonban, mivel szerintem mindig a jóval kell kezdeni, ha véleményt mondunk valamiről - főleg, ha magának az alkotónak mondjuk, ami most természetesen nem így történik -, ezt teszem ezúttal is.
A könyv nyelvről és átdolgozásról írt fejezetei egészen jók, tehát tulajdonképpen a könyv vége. Adott végül is egy-két jó ötletet. Az átdolgozásról szóló részt érdemes elolvasni, viszont kábé az egész könyv helyett elmondja a lényeget.
  Sajnos ezzel ki is fújt a jó tulajdonságok sora. Az az igazság, hogy a könyv nagyon kevés mesterfogást ad, és nem tartja be, amit ígér - pedig maga int erre a regények esetében -, leginkább leírja a művek jellemzőit. Szürke háttéren ugyan ad tanácsokat, vagy gyakorlási tippeket, de a fő szöveg tulajdonképpen elmondja azokat a dolgokat, amiket azok, akik megvásárolják ezt a könyvet, már tudnak. Kvázi leírja, hogyan épül fel egy regény, de igazi tanácsa kevés van.
  Míg a Kezdő írók kézikönyve nagyon tetszett, ez nem nyűgözött le túlságosan. Ott - bár szintén külön voltak választva a feladatok a főszövegtől - a szöveg sem csak helykitöltésre volt, hanem az egész összefüggött, a fő szöveg is nagyon hasznos volt. Ezzel szemben jelen kötet tipikus példája annak, miért mondják egyesek, hogy az írást nem lehet tanítani. Ez a könyv ebben valóban nem sokat segít, de ha az ember már korábban olvasott másikat, ahhoz jól jön. Némi előtudással ugyanis kifejthetünk belőle tanácsokat. Bár ez már inkább a saját kreativitásunk (nem mintha arra nem lenne szükség minden esetben).

  Belekezdtem Stephen Kingtől Az írásról című műbe, nem ígérek semmit, csak sejtelmesen előrevetítem, hogy ha elolvasom, akkor írok róla. Túl sok ilyen könyvet már nem biztos, hogy elolvasok - bár egyet még kinéztem, ha megtalálom könyvtárban, szólok róla -, ugyanis túlzásba lehet vinni ezek olvasását.

8 megjegyzés:

 1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

   Törlés
 2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

   Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

   Törlés
 3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés