2013. 11. 01.

Miért üres a papír széle?

Néha hallani az ironikus mondást: vers az, ami nem ér ki a papír széléig. Ez ugyebár azért terjedt el, mivel ha egy költemény nem rímel, sokan nem is értik, az mitől volna vers. Ha ez egy időmértékes ógörög alkotás, könnyebb megérteni a dolgot, főleg, ha tudjuk azt is, hogy az ókori Hellászban ezeket zenekísérettel adták elő, és hogy az ógörög nyelv nagyságrendekkel dallamosabb, mint ahogy ma próbáljuk felolvasni az ilyen műveket. A magyar egyébként ideális ilyen szempontból, állítólag magyarra könnyebb időmértékesen fordítani, mint például angolra. Egy szabad vers esetében azonban nem mindenki érti, miért nem próza ez a szöveg - persze a tördelést látjuk. 

A válasz a következő: egy művész, aki több műnemben is alkot, érzi, hogy az mitől vers. Ez persze azok számára, akik nem írnak ilyesmit, nagyon mondva csinált magyarázatnak tűnik, de az az igazság, hogy prózában nem egészen írnánk úgy, ahogy ott. Nem a költői képek és alakzatok miatt - bár nyilván azok adják a tartalmat -, de maga a tartalom olyan, hogy nem véletlenül ott van a sor vége, ahol. Ha valaki úgy írna prózában, ahogy egy ilyen - nem rímelős - versben teszi, az hangulatvilágban nagyjából egy öngyilkos búcsúlevelére hajazna, legalábbis aki ilyet prózában ír, az kissé depresszív alkatnak tűnne. Most, hogy ezt leírtam, elgondolkodtató, de versben ugyanezt leírni alapvetően tűnik normálisabbnak, ami kissé vicces (és ha kedvelném a szmájlikat, tennék is egyet). De most komolyan, vegyetek elő egy ilyen verset, és nézzétek meg: a téma sokszor egy röpke érzés, a sorok végén néha nincs is központozás, és ha az olvasó figyel, kevés szóval előidézheti benne a költő azokat az érzéseket, amelyeket prózában másképp írna körbe - ha nem hosszabban, de, úgy gondolom, akkor is másképpen.

Én magam egyébként, amikor írok, ragaszkodom a rímekhez, sokszor az ötletek magukban is úgy jutnak eszembe, és amikor egy-két sor nem, inkább tovább gondolom őket. Mások műveit olvasva is előnyben van, aki rímekbe szedi a mondani valóját, de persze nem akárhogy, mert nyilván ebből is vannak gyengébbek, valamint nagyon nem bírom, ha valamit azért írtak, hogy rímeljen, de amúgy semmi értelme (ilyet például sok pop dalt meghallgatva találhattok). Ettől függetlenül a szabad verseknek is van létjogosultsága, és valóban, talán csak attól versek ezek, hogy úgy vannak tördelve, viszont nem véletlenül "tördelődtek" úgy. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése