2014. 04. 04.

Kérdés: irodalom - zene

  Észrevettétek már, hogy amikor valaki azt mondja, hogy beiratkozott egy rajztanfolyamra, vagy hogy énektanárhoz megy, senki sem mondja azt, hogy az éneklére születni kell, és azt nem lehet tanulni? Az írásról mégis sokan gondolják ezt, és észrevételem szerint főleg olyanok, akik kívülállók. Persze mások is lehetnek ezen a véleményen, de általában ők hangoztatják ezt a leginkább. Vajon mi lehet az oka annak, hogy a fent említett különbség van a zene és az irodalom között? 
  Szeretném, ha minél többen hozzászólnátok a kérdéshez, főleg azokat buzdítom, akik eddig inkább csak olvastak. Tényleg érdekel a véleményetek. 

5 megjegyzés:

 1. Ragyogó megállapítás! Ha vissza gondolok az iskolai énekórákra a 25-30 fős létszámból 2-3 olyan gyerek, aki abszolút botfülű volt.Feltételezem,hogy ez az arány más iskolákban is hasonló volt. Később felnőve minden különösebb iskolai végzettség nélkül,aki úgy gondolja,hogy énekes akar lenni,elballag egy énektanárhoz,skáláznak egy keveset és irány a válogató.Ezzel szemben írói hajlammal az egész iskolában talán 1fő.rendelkezett.Nem átallott óra alatt is irkálni.Ezért indokolt,hogy írónak születni kell.
  Mindkét műfaj a könnyűzene és az irodalom profit orientált kereskedelem. Szórakoztatóipar a kereslet-kínálat adta lehetőséget kihasználva termeli a "dalos pacsirtákat". Nincs az a rossz előadó és dal amit ne lehetne eladni,mert a sokszori hallgatás után a "füledbe mászik". Amikor veszel,vagy letöltesz egy zenei cd-t,jó esetben a tizennéhány dal közül 2-3 ami elfogadható.A zenére óriási nagy az igény.Ahhoz,hogy valaki szeresse a zenét,lehet analfabéta,míg az irodalommal nem ez a helyzet. Irónak lenni, az egy szellemi kvalitást igényel.Hogy valaki igazán jó író legyen nagyon sokat kell olvasni és Rilke-i szófordulattal élve, meg kell tudni érte halni. Sajnos egy jó írói művet is nehezebb eladni,mint egy gyenge zenét,mert az olvasótábor szűkül,vagy legalább is kevesebbet költenek könyvekre,a kiadók pedig nem nagyon szeretnek rizikózni. E miatt sokan ott hagyják az írói pályát és munka mellett próbálnak írogatni.S a végén az marad fenn aki írónak született. Dióhéjban ennyi.
  Sok sikert minden írónak. Nekem szükségem van rájuk,nekem kell a könyv!!!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igazad van, de önmagam ellen beszélnék, ha azt mondanám, az írást nem lehet tanulni, hiszen ez a blog is erről szól. Nem lehet úgy megtanulni, mint mondjuk a matekot, hogy mindig ugyanaz a képlet, és kész, de lehet gyakoroltatni. Az énektanár is hozott alapból dolgozik. Azt most hagyjuk, hogy hogy javítják fel énekesek hangját a stúdióban, de aki alapból rossz hanggal született, abból az énektanár sem fog Freddie Mercuryt varázsolni, ha fejre áll is közben. Szóval most az adott művészeti ágra épült piacot hagyjuk ki a dologból. Szerintem mindkettő olyan, hogy kell hozzá alap tehetség, de gyakorlással fejleszthető, és az ilyen blogok, mint az enyém, vagy egy-két könyv felhívhatja a figyelmet a hibákra. Szóval BIZONYOS SZINTIG fejleszthető (inkább ezt a szót használnám). MEGtanulni, elsajátítani persze nem.
   De én inkább arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy mindkét dolog fejleszthető, mindkét dologhoz kell született tehetség, és a kívülállók mégis csak az "írás tanárokat" nézik furcsa szemmel, az énektanár egy oylan átlagos dolog.

   Törlés
  2. MEGtanulni, elsajátítani persze nem... lehet* - ez lemaradt.

   Törlés
  3. Az Íráshoz feltétlen kell tehetség,ellenben egy énekesnek,ha nincs baja a hallással és nem hamis,abban esetben egy tanár tud vele kezdeni valamit. A lényeg, a körülötte levő szövegírók és zeneszerzőkön van, s ezeket kell megszereznie magának a pacsirtának. A Presser vagy az Elton John nem biztos,hogy ott lenne ahol van,ha nem maguk alkotnák a dalaikat,merthogy mindkettőnek átlagos hangja van. Az opera,az már egy más kategória.Egy gyerekkori barátomnak a nővérét volt "szerencsém" látni,hallani amint több órán keresztül gyakorolt,nagyon intenzíven és ez csak az otthoni gyakorlat.Ebből a gondolatból kiindulva az a véleményem: Minden dologhoz kell valamennyi tehetség,de,ha az akaratod,szorgalmad nem tud a tehetség fölé emelkedni és újra ide citálnám a már említett Rilke gondolatát,akkor a tehetség csak egy elcsépelt,üres fogalommá válik. Szerintem az "írás tanárokat" inkább idegenként kezelik,nem furcsa szemmel,de ez fakad abból,hogy nem mindennapos és tömeges foglakozás ami a nagy közönséget érdekli.

   Törlés
  4. Igen, értelek, de azért az hogy valaki átlagosabb hanggal is híres lesz az a köré épülő zeneipar része. Így lenne ez a versekkel is, ha akörül lenne ilyen ipar.

   Törlés