2016. 03. 05.

Karakterépítés Pinteresttel

Nem olyan rég találtam rá a Pinterest nevű közösségi oldalra, és azt hiszem, nem is használom ki igazán az összes általa nyújtott lehetőséget. Ha valaki nem ismerné: a Pinteresten pinelhetünk (kitűzhetünk) képeket, amelyek továbbra is hivatkoznak eredeti forrásukra, megjegyzéseket fűzhetünk hozzájuk, és különböző mappákba (faliújságokra) rendezhetjük őket, amelyek lehetnek nyilvánosak vagy titkosak. Mindenféle témákat beállíthatunk a keresőben, és azoknak megfelelő képeket kapunk.


Hogyan lehet a Pinterestet karakterépítésre használni? Én például nyitottam néhány táblát, amelyek a karaktereimre vonatkoznak. Egyelőre csak próbaképpen kezdtem el, mert ezek a karakterek egy egyelőre még csak formálódó történet részei. Először nem is gondoltam, hogy ez egy komoly valami lesz. Minden esetre tudom ajánlani a módszert minden olyan történethez, amely a modern korban játszódik. (Régies sztorikhoz is felhasználható, csak akkor közvetettebben kell elképzelni a módszert.)

Képzeld el azt a szituációt, hogy a karaktereid regisztrálnak a Pinterestre. Ezt nem kell beleírnod a történetedbe! Nem baj, ha mindez ellenkezik a mese szálaival, a lényeg annyi, hogy személyiséget találj ki a szereplődnek, nem kell, hogy ez része legyen a történetnek. Keress rá mindenféle témákra: lakásokra, színekre, állatokra, zenékre, zenészekre, filmekre, színészekre, frizuratippekre (például inkább felkötött frizurákat mentene el? elmentene egyáltalán ilyesmit?), hobbikra, ételekre, tájakra (pl.: inkább meleg, napos tájat mentene el, vagy inkább egy erdőről készült fotót?), híres regényekre, kutyafajtákra, márkákra, cipőkre, stílusokra, városokra, híres helyekre és így tovább. Mindez akkor lesz hasznos (hiszen különben csinálhatnád egy papíron is, vagy fejben), ha nem azt mented el, ami jellemző a szereplődre, hanem amit ő elmentene magáról. Hogy kell ezt érteni? Úgy, hogy az emberek szeretnek valamilyen képet kialakítani magukról. Tegyük fel, hogy ez egy nyilvános tábla (táblának hívják a Pinteresten a mappákat, ezek lehetnek titkosak vagy nyilvánosak), és tegyük fel, hogy a karaktered tudja, hogy az ismerősei (vagy leendő osztálytársai, leendő munkatársai, tehát olyan emberek, akik most még nem ismerik, de nagyon hamar meg fogják ismerni őt, és be fog kerülni a társaságukba) meg fogják nézni ezt a táblát, és ez alapján fogják őt megítélni. Mint amikor a leendő osztálytársaid rád keresnek a Facebookon (de azért kamu profilokat ne készíts a könyvírás jogán se Facebookon, mert azt nem illik). Mindez azt eredményezi, hogy a szereplőd el fog menteni pár olyan dolgot, ami valóban igaz rá, de azért nem teljesen. Például elment egy csomó képet a síelésről, de valójában csak szeretne megtanulni. Elment rengeteg képet New Yorkról mint kedvenc városáról, de igazából nem járt ott. Elment egy balettozós képet, pedig valójában már nyolc éve nem sportol semmit. És még az is megtörténhet, hogy a karaktered egyéniségéből az fakad, hogy hazudna, és csupa teljesen más dolgot mentene el, mint amilyen valójában. Megjegyzés: az emberek, ha azt mondják nekik, mentsenek el olyan képeket, amelyek az személyiségüket jellemzik, mindent elmentenek, olyat is, amit a többiek nem mondanának meg róluk. Hangsúlyosabb lesz minden tulajdonságuk, amit magukról gondolnak, viszont lehet, hogy mások egészen másra asszociálnának velük kapcsolatban. 

Ha az ember beállítja Pinteresten a témaköröket, amik érdeklik, a főoldalon ömlesztve jelennek meg a témába illő képek. Akkor csinálod jól ezt az egészet, ha egy idő után ránézve egy fotóra meg tudod mondani, hogy a sok karaktereknek szentelt táblád közül melyik mentené el az adott képet a saját magáról szóló mappába. Vagy ha egy nagy képcsoport között meglátsz egyet, és már automatikusan rááll az agyad, hogy az jusson eszedbe: "na, ez XY karakteremnek hogy tetszene!".

Vannak olyan általad kitalált személyek, akik barátai egymásnak? Mi tartja össze őket? Van valami logika abban, hogy barátnak írtad meg őket? Mi teszi őket hasonlóvá? Van valamilyen egyezés a pinterestes táblájukban? Van olyan dolog, ami mindkettejüknél szerepel? 

Az egyes szereplőid pedig elég változatosak? Elég árnyaltak? Senki sem teljesen tipikus (ne indulj ki sztereotípiákból; attól, hogy valaki rock zenét hallgat, lehet, hogy imádja a rózsaszín kis virágokat). 

Hardcore verzió: ezt én magam nem csinálom, de ha igazán el akarsz mélyedni a módszerben a képekhez megjegyzéseket is írhatsz, ezzel szintén jellemezve az illetőt. Van olyan ember aki szívecskés feliratokkal látna el egy fotót, van olyan, aki ettől elhatárolódik. Van, aki nyolc felkiáltójelet tesz minden után, van, aki nem ír ilyen érzelmesen. Úgy egyáltalán: van olyan karakter, aki fűzne megjegyzéseket a képekhez, van, amelyiknek nagyon jó a memóriája, és úgyis tudja, mit miért mentett el. A te szereplőid melyik verzióba tartoznak? Hogyan feliratoznák a képeket? Akár ugyanazt a képet!

Az is előfordulhat, hogy két szereplő utálja egymást, de ugyanazt a képet mentenék el. Csakhogy az egyik emiatt, a másik amiatt. 

Bár előnyben vannak azok, akik tudnak angolul (hiszen az oldal úgy sokkal több találatot dob ki mindenre), azért magyarul is találhatunk valamit. Illetve alapszavak ismerete szükséges csak a kereséshez. Úgy gondolom, egy próbál megér. 


Képek: StockSnap és Pexels2 megjegyzés:

 1. Kukucs!

  Már régóta terveztem elolvasni ezt a bejegyzésed, mert kíváncsivá tett, te hogy képzeled el Pinteresten a karakterépítést.
  Én magam már régóta csinálgatok táblákat a karaktereimnek, igaz, nem regénybélieknek, hanem szerepjátékos kariknak. Érdekes a gondolatod, én eddig az egyszerűbb változatot űztem: olyan képeket mentettem el, amik jellemzők a karakterre. Igaz, ebben az is benne van, hogy mi fantasy világban játszunk, nem modernben, és sokszor onnan indul egy tábla, hogy a karakterhez találjunk minél inkább passzoló képet, hogy meg tudjuk mutatni a többieknek, hogy kb. így néz ki, csak ilyen-meg olyan haja, na, ennek a nőnek pont olyan a stílusa, mint az én karimnak... És lassacskán ebből lett, hogy már nem csak arc/karakterképeket mentettünk, hanem mindenfélét, ami hozzá kapcsolódik. De ezekkel is lehet érdekesen játszani. Pl, az utcán felnőtt, mutatványos karakteremnek rengeteg színes képe van, és nagyon jól be lehet mutatni képekkel azt a kettősséget, ami a nyomorult körülmények és a leányzó vidám természete, színes fellépései között van. Illetve szoktunk még olyan képeket is berakni, ami egy-egy jelenetet idéz fel az életéből. Ilyenkor nem kell teljes alakokra gondolni, nekünk főleg nehéz lenne, mert nem modern világban játszunk, de pl. egy ökölbe szoruló, földre szorított kéz ad egy hangulatot annak a karakternek, akinek bántalmazó férje volt. Meg ilyesmik.
  Érdekes, a modern történetek sose vonzottak annyira. Írás terén főleg nem. Jobb szeretem a kitalált világokat. :)

  Minden jót! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bocs a késői választ, de azt hittem, erre már reagáltam. Minden esetre olvastam már a kommentedet. Jók a te ötleteid is, és olyan tábláim is vannak, amelyek egyszerűen csak egy-egy történet hangulatát árasztják. Több módszer is ideális lehet. :)

   Törlés